Obiecałam kiedyś, że czasami wrzucę oś kulinarnego i jakoś tak wyszło, że do dzisiaj taki wpis się jeszcze nie pojawił. Co właśnie czynię 🙂
W ubiegłym roku na wiosenną imprezę koleżanka przyniosła sałatkę z truskawkami. Wszyscy byli pod wrażeniem smaku jakie dało połączenie składników. Truskawki wtedy dopiero się pojawiły, sałatka biła furorę, nic oczywiście nie zostało …
Przyszedł kolejny sezon truskawkowy i zatęskniłam za takimi smakami. Przejrzałam internet i oczywiście, gdzie? na mojej ulubionej kwestii smaku sałatkę znalazłam.
Mam w domu miłośniczkę mieszania smaków, eksperymentowania, więc sałatkę trochę zmieniłyśmy, nie była już taka sama. Ale tak samo smaczna.
Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy nie łączyli jeszcze smaku truskawek z fetą czy bobem. Naprawdę warto. Sałatka na stałe zagościła na moim stole.
Bardzo nie lubię w przepisach na sałatki podawać ilości składników… zawsze robię to na oko. Ale coś muszę podać, żebyście mieli szanse zrobić coś podobnego.
Składniki:
60 dkg świeżych truskawek
¾ pojemnika rukoli
25 dkg bobu
1 feta (270 g)
garść czarnych oliwek
4 łyżki suszonej mięty (z własnych zbiorów)
Sos:
6 łyżek dobrej oliwy
2 łyżki suszonej mięty
2 łyżki miodu (płynnego)
5 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotować sos z podanych składników. Niech się chwilę przegryzie w czasie kiedy będziemy robić sałatkę.
W dużej, najlepiej płaskiej misce układamy rukolę. Na nią dodajemy pokrojone na pół truskawki. Dorzucamy ugotowany bób bez skorupek (ja go gotuję 10 minut z dodatkiem sody, żeby nie stracił koloru).
Na to wszystko dorzucamy pokrojone bądź całe czarne oliwki.
Ostatnim składnikiem jest feta. Pokroiłam ją w małą kostkę i obtoczyłam w mieszance mięty z dodatkiem pieprzu (jaki kto lubi). I w takiej postaci dołożyłam do sałatki.
Sałatkę najlepiej polać sosem tuż przed podaniem.
My zrobiłyśmy jej dość sporo więc została na kolejny dzień i nadal była smaczna.
Polecam wypróbować przepis, to już ostatni dzwonek na zebranie świeżych składników. Jeśli ktoś woli mniej miętową wersję, można użyć mięty świeżej. Ja staram się ograniczać tłuszcze i cukry, dlatego u mnie sosu było nie wiele, Wy możecie oczywiście zrobić go więcej.
Może i u Was zagości częściej.
Nigdy nie pomyślałabym, żeby dodać truskawki do sałatki…Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
I tak samo smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Brzmi fantastycznie! Truskawki, bób, mięta, feta – cudowny przepis! Chętnie wypróbuję jeszcze zanim truskawki znikną na dobre 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto. Połączenie zaskakujące ale przepyszne.
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny przepis! Pożywna sałatka, która doda energii na cały dzień. Zrobię ją na śniadanie 🙂
Zapraszam na swój blog kulinarny 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego śniadania 🙂 Oczywiście wpadnę z wizytą.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznie wygląda a bób uwielbiam, warta wypróbowania, też lubię kombinować z sałatkami i robię to na oko więc rozumiem jak ciężko podać ilość składników a przepisy również udostępniam na swoim blogu w tym i sałatki 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nieraz próbuję sobie przypomnieć „przepis” jakiejś potrawy jak ktoś poprosi… i to nie jest łatwe 🙂 Fajnie, że ktoś też tak ma.
PolubieniePolubienie
Ula wyglada wspaniale i ja ją zdecydowanie od Ciebie podkradnę na jutro 🙂 mniam mniam. Jeszcze tylko truskawki muszę dorwać gdzieś bo chyba się już kończy sezon …
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Smacznego 🙂 Warta jest kradzieży 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł, wydaje mi się, że ten przepis stanie się popularny w naszym domu. 🙂 Trzeba sprawdzić. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda świetnie, więc czas sprawdzić, jak smakuje, póki jest jeszcze bób 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jego cena w tym roku odstrasza…. W ubiegłym była przyzwoita. Kupowałam po 16,5 za kilogram…. Zrobiło się ekskluzywne danie.
PolubieniePolubienie
Bób i truskawki to jest dopiero niekonwencjonalne połączenie a nie tam jakieś leniwe z truskawką 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
E tam. Twoje danie było niepowtarzalne, choć wydaje się proste 🙂 Jeszcze nie wypróbowałam, ale jak tylko znajdę chwilę na pewno to zrobię 🙂
PolubieniePolubienie
Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Ale musi być kiedyś ten pierwszy raz, bo wygląda mega smakowicie! ❤ 🙂
agnesssja.blogspot.com
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie jestem byt wielkim fanem truskawek, ale ta sałatka mogłaby mi chyba posmakować. Trzeba będzie sprawdzić.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo intrygujące połączenie. Mnie jak na razie udało się trafić tylko na kwaśne truskawki. Do sałatki jaki rodzaj lepszy: kawśne czy słodkie?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja wolę słodkie, ponieważ sos wychodzi dość kwaśny 🙂 Do tego jeszcze miód i robi się fajne połączenie.
PolubieniePolubienie
Super – zdrowo, kolorowo i pysznie 🙂 Fajne połączenie słodkie ze słonym, lubię takie kombinacje 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny przepis! Często łączę truskawki z kurczakiem lub kaczą piersią, za to fetę łączyłam z granatem. Za bobem nie przepadam ale tak zachwalasz że chyba się skuszę 😃😃😃
PolubieniePolubienie
Jestem w szoku. Połączenie bobu i truskawek brzmi zaskakująco.
PolubieniePolubienie
Takiego polaczenia jeszcze nie mialem okazji jesc, ale cos czuje, ze mogloby mi posmakowac 🙂
PolubieniePolubienie
Rzeczywiście dość nieprzewidywalne połączenie, ale z chęcią bym przetestowała ten przepis 🙂
PolubieniePolubienie