Wiosenno-letnia sałatka z truskawkami

dnia

Obiecałam kiedyś, że czasami wrzucę oś kulinarnego i jakoś tak wyszło, że do dzisiaj taki wpis się jeszcze nie pojawił. Co właśnie czynię 🙂

W ubiegłym roku na wiosenną imprezę koleżanka przyniosła sałatkę z truskawkami. Wszyscy byli pod wrażeniem smaku jakie dało połączenie składników. Truskawki wtedy dopiero się pojawiły, sałatka biła furorę, nic oczywiście nie zostało …

Przyszedł kolejny sezon truskawkowy i zatęskniłam za takimi smakami. Przejrzałam internet i oczywiście, gdzie? na mojej ulubionej kwestii smaku sałatkę znalazłam.

Mam w domu miłośniczkę mieszania smaków, eksperymentowania, więc sałatkę trochę zmieniłyśmy, nie była już taka sama. Ale tak samo smaczna.

Polecam wszystkim, szczególnie tym, którzy nie łączyli jeszcze smaku truskawek z fetą czy bobem. Naprawdę warto. Sałatka na stałe zagościła na moim stole.

Bardzo nie lubię w przepisach na sałatki podawać ilości składników… zawsze robię to na oko. Ale coś muszę podać, żebyście mieli szanse zrobić coś podobnego.

 

Składniki:

60 dkg świeżych truskawek

¾ pojemnika rukoli

25 dkg bobu

1 feta (270 g)

garść czarnych oliwek

4 łyżki suszonej mięty (z własnych zbiorów)

 

Sos:

6 łyżek dobrej oliwy

2 łyżki suszonej mięty

2 łyżki miodu (płynnego)

5 łyżek soku z cytryny

sól, pieprz

Przygotować sos z podanych składników. Niech się chwilę przegryzie w czasie kiedy będziemy robić sałatkę.

W dużej, najlepiej płaskiej misce układamy rukolę. Na nią dodajemy pokrojone na pół truskawki. Dorzucamy ugotowany bób bez skorupek (ja go gotuję 10 minut z dodatkiem sody, żeby nie stracił koloru).

Na to wszystko dorzucamy pokrojone bądź całe czarne oliwki.

Ostatnim składnikiem jest feta. Pokroiłam ją w małą kostkę i obtoczyłam w mieszance mięty z dodatkiem pieprzu (jaki kto lubi). I w takiej postaci dołożyłam do sałatki.

Sałatkę najlepiej polać sosem tuż przed podaniem.

My zrobiłyśmy jej dość sporo więc została na kolejny dzień i nadal była smaczna.

 

Polecam wypróbować przepis, to już ostatni dzwonek na zebranie świeżych składników. Jeśli ktoś woli mniej miętową wersję, można użyć mięty świeżej. Ja staram się ograniczać tłuszcze i cukry, dlatego u mnie sosu było nie wiele, Wy możecie oczywiście zrobić go więcej.

Może i u Was zagości częściej. salatka_prosto_o_finansach2

24 Komentarze Dodaj własny

  1. Nigdy nie pomyślałabym, żeby dodać truskawki do sałatki…Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. I tak samo smakuje 🙂

      Polubienie

  2. Brzmi fantastycznie! Truskawki, bób, mięta, feta – cudowny przepis! Chętnie wypróbuję jeszcze zanim truskawki znikną na dobre 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Warto. Połączenie zaskakujące ale przepyszne.

      Polubienie

  3. jaglusia pisze:

    Bardzo fajny przepis! Pożywna sałatka, która doda energii na cały dzień. Zrobię ją na śniadanie 🙂
    Zapraszam na swój blog kulinarny 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

    Polubione przez 1 osoba

    1. Smacznego śniadania 🙂 Oczywiście wpadnę z wizytą.

      Polubione przez 1 osoba

  4. Smacznie wygląda a bób uwielbiam, warta wypróbowania, też lubię kombinować z sałatkami i robię to na oko więc rozumiem jak ciężko podać ilość składników a przepisy również udostępniam na swoim blogu w tym i sałatki 😉

    Polubione przez 1 osoba

    1. Nieraz próbuję sobie przypomnieć „przepis” jakiejś potrawy jak ktoś poprosi… i to nie jest łatwe 🙂 Fajnie, że ktoś też tak ma.

      Polubienie

  5. babownia pisze:

    Ula wyglada wspaniale i ja ją zdecydowanie od Ciebie podkradnę na jutro 🙂 mniam mniam. Jeszcze tylko truskawki muszę dorwać gdzieś bo chyba się już kończy sezon …

    Polubione przez 1 osoba

    1. Smacznego 🙂 Warta jest kradzieży 🙂

      Polubienie

  6. Świetny pomysł, wydaje mi się, że ten przepis stanie się popularny w naszym domu. 🙂 Trzeba sprawdzić. 🙂

    Polubione przez 1 osoba

  7. Jacek eM pisze:

    Wygląda świetnie, więc czas sprawdzić, jak smakuje, póki jest jeszcze bób 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Jego cena w tym roku odstrasza…. W ubiegłym była przyzwoita. Kupowałam po 16,5 za kilogram…. Zrobiło się ekskluzywne danie.

      Polubienie

  8. Orgazmum pisze:

    Bób i truskawki to jest dopiero niekonwencjonalne połączenie a nie tam jakieś leniwe z truskawką 😀

    Polubione przez 1 osoba

    1. E tam. Twoje danie było niepowtarzalne, choć wydaje się proste 🙂 Jeszcze nie wypróbowałam, ale jak tylko znajdę chwilę na pewno to zrobię 🙂

      Polubienie

  9. Agnesssja pisze:

    Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Ale musi być kiedyś ten pierwszy raz, bo wygląda mega smakowicie! ❤ 🙂

    agnesssja.blogspot.com

    Polubione przez 1 osoba

  10. Agar i Piżmo pisze:

    Nie jestem byt wielkim fanem truskawek, ale ta sałatka mogłaby mi chyba posmakować. Trzeba będzie sprawdzić.

    Polubione przez 1 osoba

  11. zadbanazawodowo pisze:

    Bardzo intrygujące połączenie. Mnie jak na razie udało się trafić tylko na kwaśne truskawki. Do sałatki jaki rodzaj lepszy: kawśne czy słodkie?

    Polubione przez 1 osoba

    1. Ja wolę słodkie, ponieważ sos wychodzi dość kwaśny 🙂 Do tego jeszcze miód i robi się fajne połączenie.

      Polubienie

  12. konkolpolny pisze:

    Super – zdrowo, kolorowo i pysznie 🙂 Fajne połączenie słodkie ze słonym, lubię takie kombinacje 🙂

    Polubienie

  13. Angelika pisze:

    Świetny przepis! Często łączę truskawki z kurczakiem lub kaczą piersią, za to fetę łączyłam z granatem. Za bobem nie przepadam ale tak zachwalasz że chyba się skuszę 😃😃😃

    Polubienie

  14. Katarzyna B pisze:

    Jestem w szoku. Połączenie bobu i truskawek brzmi zaskakująco.

    Polubienie

  15. Spirulina pisze:

    Takiego polaczenia jeszcze nie mialem okazji jesc, ale cos czuje, ze mogloby mi posmakowac 🙂

    Polubienie

  16. Rzeczywiście dość nieprzewidywalne połączenie, ale z chęcią bym przetestowała ten przepis 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz